Templul zeiței Artemis din Efes

Templul zeiței Artemis din Efes (în greacă: Artemision, latină: Artemisium), cunoscut și ca ’’Templul Dianei’’, a fost un edificiu antic grec construit pentru zeița Artemis. Templul a fost ridicat în anul 550 î.C. în Efes, oraș aflat atunci pe teritoriul imperiului babilonian. Templul zeiței Artemis din Efes se află 50 km la sud de orașul Izmir, Turcia. Din templul original, considerat una din cele șapte minuni ale lumii nu au rămas decât puține relicve.

harta coordonate: 37°56′59″N 27°21′50″E

Temple_of_Artemis
Artemis_Ephesus
Artemisephesus

Descrierea templului

Templul a fost construit timp de 120 de ani de către împăratul Adrian cel Mare. Clădirea a fost lată de 51 m și de 105 m lungime; 127 coloane de 18 m înălțime susțineau acoperișul. În interiorul templului se afla statuia de 2 m a zeiței Artemis, acoperită cu aur și argint.
Philon a spus despre templu: ’’Am văzut zidurile din Babilon, am văzut grădinile din Semiramis, am văzut statuia lui Zeus din Olimp, Colosul din Rhodos, piramidele. Dar când am văzut templul din Efes, celelalte minuni au dispărut ca în ceață.’’
La 22 iulie 356 î.C., templul a ars într-un incediu. Se spune că un om numit Herostratus a aprins focul, și că și el a murit în foc. Istoria acestui om este una din cele mai dramatice și pline de învățăminte din antichitate. El nu se deosebea prin nimic de semenii săi însă, în dorința de a se menține în conștiința oamenilor și în istorie, a provocat acel incendiu. De aici a luat naștere expresia ’’Slavă lui Herostrate’’. Legenda spune că în noaptea în care templul a ars, s-a născut Alexandru cel Mare, iar Artemis a fost prea ocupată cu nașterea lui și nu a avut grijă de templu.
În 356 templul a fost reconstruit de către cetățenii orașului Efes, dar a fost dărâmat odată cu apariția creștinismului.

Dacă nu este specificat altfel, conţinutul acestei pagini este licenţiat sub Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License