Cele 7 minuni ale Lumii Antice

Cele șapte minuni ale lumii antice este o listă binecunoscută a șapte edificii din antichitate. Lista era în principal un ghid turistic pentru călătorii din lumea antică ce voiau să vadă cele mai cunoscute destinații din acea perioadă.

SevenWondersOfTheWorld

Istorie

Cea mai veche versiune cunoscută a listei îi aparține lui Antipater din Sidon și a fost elaborată în secolul al II-lea î.C.; se pare că se bazează pe ghidurile populare printre călătorii eleni și cuprinde doar clădiri din jurul Mării Mediterane, unde siguranța călătoriilor era oarecum asigurată. Cele șapte minuni erau considerate minuni deoarece erau printre cele mai populare destinații; încă din 1600 î.C. turiștii au zgâriat inscripții pe monumentele din Valea Regilor în Egipt (în acea perioadă Sfinxul avea deja o mie de ani). Toate minunile erau construcții antropice; destinațiile naturale nu erau incluse, nefiind populare.

Cele șapte minuni ale lumii lui Talal

Cele șapte minuni sunt, în ordine cronologică:

Numele construcției Data construcției Constructori Data distrugerii Cauza distrugerii
Marea Piramidă din Giza 2550 î.C. egiptenii
Grădinile suspendate ale Semiramidei 600 î.C. babilonienii după secolul I î.C. cutremur
Templul zeiței Artemis din Efes 550 î.C. lidienii, greci 356 î.C. incendiu
Statuia lui Zeus din Olympia 435 î.C. grecii secolele V-VI A.D. incendiu
Mausoleul din Halicarnas 351 î.C. carienii, greci înainte de 1494 A.D. cutremur
Colosul din Rhodos 292-280 î.C. Grecia elenistică 224 î.C. cutremur
Farul din Alexandria secolul al III-lea î.C. Egiptul elenistic 1303-1480 A.D. cutremur

În lista inițială a lui Antipater, Farul din Alexandria era înlocuit cu Zidurile Babilonului. Lista de mai sus a fost folosită începând cu secolul al VI-lea A.D. Dintre aceste minuni, singura care s-a păstrat este Marea Piramidă din Giza. Existența Grădinilor suspendate ale Semiramidei nu a fost încă dovedită 100%. Înregistrările istorice indică faptul că celelalte cinci minuni au fost distruse prin dezastre naturale. Templul zeiței Artemis din Efes și Statuia lui Zeus din Olympia au fost distruse de incendii, iar Farul din Alexandria, Colosul din Rodos și Mausoleul din Halicarnas au fost distruse de cutremure.

Galerie de imagini

Gizeh_Cheops
Gradinile_suspendate_ale_Babilonului
Temple_of_Artemis
Statue_of_Zeus
Mausoleum_of_Halicarnassus
Colossus_of_Rhodes
Pharos_of_Alexandria
Marea Piramidă din Giza Grădinile suspendate ale Semiramidei Templul zeiței Artemis din Efes Statuia lui Zeus din Olympia Mausoleul din Halicarnas Colosul din Rhodos Farul din Alexandria

Vezi și

  • A opta minune a lumii

Legături externe

Categorii: istorie cele 7 minuni ale lumii antice

Dacă nu este specificat altfel, conţinutul acestei pagini este licenţiat sub Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License